22 Mayıs 2011 Pazar

Aci Badem Kurabiyesi "Amaretti"


Spinoza'nin iki mirnav kedisi icin hazirladigi 
Aci Badem Kurabiyeleri, benim icin de cok ozeldir; 
cunku canim annemin en sevdigi kurabiyelerdir onlar!


Italya'da aci badem kurabiyesi "Amaretti" diye isimlendirilir.


Amaro- Aci
Mandorla-Badem

Izmir'in sokaklarinda seyyar saticilardan alip lezzetle yedigimiz bu aci badem kurabiyeleri, Italya'da "Amaretti" olarak evlerde, maharetli annelerin, ninelerin ellerinden sofralarimiza gelmekte 
ya da herhangi bir patiseriye girdiginizde "Amaretti" dediginizde bulabileceginiz geleneksel bir lezzet.


Spinoza'nin kedileri de bu kurabiyelere bayilir. 
Italya'da her nedense, en azindan mutfaklarini az-cok tanidigim Lazio ve Abruzzo bolgelerinde tatlilarda ceviz yerine daha cok badem kullanilmakta. 
Onlar icin badem neyse, bizim icin de ceviz o, sanirim.

Bademli bir diger tarifi Spinoza sizlerle "paskalya donemi"nde paylasmisti. 
Asagidaki linkten yine bu blogta bulabileceginiz "PASTA MANDORLA" tarifinden sonra simdi de "AMARETTI" tarifini Spinoza, biraz modifiye ettikten sonra iki asik kedisine armagan etti.

Pasta Mandorla icin tiklayiniz:

Aslinda Amaretti tarifinde un kullanilmiyor; yalnizca yumurta aki, seker ve bademden ibaret. 
Ancak Spinoza, Amaretti icin "esmer seker" ve biraz da KAMUT kullandi. 

Spinoza'nin Amaretti (Aci Badem Kurabiyeleri) firindan ciktiktan sonra "Cirkin ve Lezzetli" anlamina gelen "Brutti Buoni"ye benziyordu :)

Aci Badem Kurabiyesi "Amaretti"
60 gr. badem
60 gr. aci badem
100 gr. esmer seker
1/2 cay kasigi kabartma tozu
3 yumurta beyazi
3 yemek kasigi Kamut


Yapilisi
  • Yumurta beyazlarini iyice cirpirak, kopuk haline getirdikten sonra minik minik kestiginiz bademleri, sekeri ve kabartma tozunu bir tavada kisik ateste cok yakmadan kavurun.
  • Karisimin kivamina gore kamut undan ekleyerek hamuru cok sert olmayacak bir kivama getirdikten sonra firin kagitli tepsiye, islak bir yemek kasigi yardimiyla bademli karisimi cevizden biraz kucuk toplar halinde paylastirin.
  • 180 derecelik sicak firinda 10-12 dakika pisirin. Piserken biraz yayilacaklarini goz onunde alip mesafeli sekilde tepsiye dizerseniz, pistiklerinde birbirlerine yapismamis olurlar.
  • Asiri pisirmemeye ozen gosterin. Firindan aldiginizda uzerleri yumusak olabilir. Soguduklarinda biraz daha sertlesiyorlar. Soguduktan sonra firin kagidindan ayirip servis tabagina alabilirsiniz.
Afiyet Olsun


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Cok tesekkur ederiz yorumun icin. Spinoza yorumunu onaylar onaylamaz yayinlanacak. Bol kedili, lezzet dolu saglikli gunler dileriz.

Sevgiler!

Spinoza'nin kedileri

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails